Prevoz putnika i tereta: Crna Gora ukida ekološku taksu

Bez autora
Jul 19 2011

Na sastanku mješovite komisije o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju između BiH i Crne Gore, koji je prošle sedmice održan u Podgorici, razmatrana su pitanja iz oblasti međunarodnog cestovnog prevoza putnika i tereta te je potpisan protokol kojim je usaglašeno da se tranzitni prevoz i dalje obavlja bez dozvola, a da se bilateralni i prevoz iz/za treće zemlje odvija na osnovu dozvola. Također je utvrđeno da će se razmjenjivati godišnji kontingent dozvola - 5.500 pojedinačnih dozvola za bilateralni prevoz, 500 godišnjih dozvola za bilateralni prevoz te 1.500 dozvola za prevoz u/iz trećih zemalja. Na sastanku je dogovoreno da od 1. januara 2012. godine za bilateralni prevoz vozilima EURO-4 i EURO-5 nisu potrebne dozvole.

Prevoz putnika i tereta: Crna Gora ukida ekološku taksuNa sastanku mješovite komisije o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju između BiH i Crne Gore, koji je prošle sedmice održan u Podgorici, razmatrana su pitanja iz oblasti međunarodnog cestovnog prevoza putnika i tereta te je potpisan protokol kojim je usaglašeno da se tranzitni prevoz i dalje obavlja bez dozvola, a da se bilateralni i prevoz iz/za treće zemlje odvija na osnovu dozvola.

Također je utvrđeno da će se razmjenjivati godišnji kontingent dozvola - 5.500 pojedinačnih dozvola za bilateralni prevoz, 500 godišnjih dozvola za bilateralni prevoz te 1.500 dozvola za prevoz u/iz trećih zemalja. Na sastanku je dogovoreno da od 1. januara 2012. godine za bilateralni prevoz vozilima EURO-4 i EURO-5 nisu potrebne dozvole.

Crnogorska strana je obavijestila da je u toku procedura za ukidanje ekološke takse od 150 eura za teretna vozila (N2 i N3), a da će početkom 2012. godine ova taksa biti ukinuta i za sva ostala vozila. U oblasti prevoza putnika dogovoreno je formiranje ekspertske grupe koju će činiti predstavnici obje strane, a čiji će zadatak biti da se usaglase i razmijene zapisnici o održavanju, odnosno neodržavanju linija na zajedničkom sastanku u oktobru 2011. godine, kako bi nadležni organi, u skladu s nacionalnim propisima, pristupili postupku ukidanja dozvola prevoznicima koji u prethodnom periodu nisu obavljali prevoz u skladu s dozvolom.

Zadatak ekspertske grupe je, između ostalog, da u cilju olakšanja protoka putnika i usluga između dviju država razmotri mogućnost unapređenja pograničnog prevoza putnika između susjednih pograničnih opština, kao i da izvrši analizu eventualnog nelegalnog prevoza i da predloži mjere za njegovo suzbijanje. Dvije strane su se dogovorile da se razmijeni po 50 dozvola za naizmjenični prevoz putnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik